“Mooi rood is niet lelijk” vertelde mijn vader mij als ik mijn rode haren weer eens vervloekte. Oh wat zou ik dat meisje graag vertellen hoe mooi de kleur rood is en hoe jammer ik het vind dat die vurige haren uiteindelijk een soort van donkerblond werden. Ja rood, een van mijn lievelingskleuren. De kleur van bloed, ijver, de middenwereld, liefde, passie en levenskracht.

Vandaag vindt de tweede dag uit een reeks van drie, ‘Lotsorakels & Levensdraden’ plaats in de Eikenhof in Dordrecht. Drie workshop dagen onder bezielde leiding van Lianne Walrave van Swesaz.

De verbindende draad van deze drie dagen is de heidense driekleur, zwart, rood & wit.

Vandaag staat dus in het teken van vlammend rood (een link naar de ‘zwarte dag’).

Een dag samen met een groep vrouwen in de Dyngja, de weefhut. Het vuurtje knappert in de haard en in onze harten. Het is natte herfstdag, maar binnen is het knus en fijn.

We delen samen in de kring onze ervaringen en beginnen dan contact te maken met de kleur rood door middel van een meditatie, een reis naar de hal van Frigg, Vrouwe van het Veen. We zien een rode zonsopkomst en ook hoe de holden de koepel van onze Dyngja rood verven met ossenbloed (zie ook Njáls saga). We offeren ons thuis gesponnen bolletje wol aan de holden en Frigg in het donkere veenmeer. Lieve holden wees ons lot goed gezind.

De holden zijn een collectief vrouwelijke wezens verbonden met ons lot. Goede holden schutten ons tegen onheil en zorgen dat wij ons welbevinden. Zij komen voort uit een oudere cultus van het vedisch geloof. Nu wij richting Winternachten gaan, krijgen zij een steeds grotere rol. Het is belangrijk hen te betrekken in deze donkere periode zodat ons lot ons goed gezind is.

Lianne deelt over de holden, de drie eenheid in ons cultureel erfgoed, we oefenen met iemand’s lot meten met rood draad (een gebruik wat bij de geboorte plaatsvindt) en ook leren we over de delen van de ziel, want onze Fylgja is onderdeel van het collectief holden. Vandaag worden de Hamingja, Fylgja, Haam en Heug uitgelicht en heel mooi weergegeven d.m.v. sjaals.  Hier heb ik hier meer over geschreven.

Bij de kleur zwart ontdekte we de pure potentie en dat wij hiermee een draad kunnen spinnen. Bij rood zien we hoe draden zich tot elkaar verhouden, ons eigen lot en die van anderen, en d.m.v. weven kunnen wij zaken samenbrengen. Het huiswerk voor de volgende bijeenkomst. Volgende keer is het tijd voor wit, de kleur van magie en spiritualiteit, onze levensdraden zijn immers binnen het grote geheel verbonden met elkaar.

Het was weer een intense, interessante en gezellige dag samen in de weefhut. Ik ben benieuwd wat wij samen gaan weven.

Groetjes,
Charissa Gerdina

 

Foto’s door Karina Grens en ikzelf.