Toen één van mijn meest favoriete bands, Mew, aankondigde dat ze gingen optreden in hun thuisstad met Danish Chamber Orchestra in het bijzonder mooie DR Koncerthuset was mijn ticket naar Kopenhagen snel geboekt.
Bovendien stond de stad al heel lang op mijn lijstje om te bezoeken, omdat er zoveel moois te bewonderen is.
In het verleden ben ik wel vaker in Denemarken geweest, toen ik “klein” was met mijn ouders kamperen en varen en later met een vriendin op bezoek bij Deense vrienden. Ik heb altijd een zwak gehad voor Scandinavië en voel me er ook thuis, het past bij mijn persoonlijkheid. Vreemd eigenlijk dat ik er niet vaker kom.
Ook toont mijn DNA aan dat ik een flinke link heb met Denemarken. Nu hebben veel mensen in Nederland dit, gezien de geschiedenis. Bij mij is mijn afkomst voor een groot deel Scandinavië, Groot Brittanië, Duitsland en Nederland. Hoe dan ook, ik ben gefascineerd door de geschiedenis van deze landen en de gebruiken uit die tijd. Ook heb ik een zwak voor de esthetiek van de Bronstijd, het doet iets met me, ook wat dat betreft kom ik goed aan mijn trekken deze vakantie.
Ik heb ook flink wat foto’s gemaakt, dit is de link naar foto’s.
Vrijdag 5 april
Maar goed het is eindelijk zo ver. Na een vroege vlucht, breng ik mijn bagage naar de Airbnb in Nørrebro waar ik verblijf. De eigenaresse komt later thuis. Wat een fijn huis, ik voel me er direct thuis, goede energie. Ik glimlach als ik in ‘mijn’ kamer op het bureau het boek “Wisdom of the Enneagram” zie staan. Ik heb dit boek thuis ook staan en de laatste tijd komt de Enneagram weer vaak op mijn pad, schijnbaar moet ik er weer bewust van worden. Interessant.
Hup hup snel richting het Nationaal Museum, want hier wil ik een volle middag kunnen rondsnuffelen. Het is ook perfect museumweer, buiten is het miezerig en koud.
Musea bezoeken kan een spirituele ervaring zijn. Het zijn niet zomaar attributen, dit zijn geladen voorwerpen die een verhaal vertellen, een energie overbrengen. Ze leven door. De offers bijvoorbeeld zijn met een reden in het moeras verdwenen en de grafgiften met zorg uitgekozen. De wapens zijn met vakmanschap en wie weet met magie gemaakt, als in geladen met een bepaalde intentie. Musea zijn er om te ervaren en te leren. Dit museum is genieten. De tentoonstelling omvat unieke archeologische schatten zoals de zonnewagen van Trundholm, het graf van het meisje Egtved, de ketel van Gundestrup, het graf van Hoby en nog veel meer. Het veenlijk van de vrouw uit Huldremose ligt respectvol in een aparte donkere zaal, ik fotografeer haar niet, dat voelt niet goed. Maar hier kan je meer over haar lezen. Zo bijzonder om haar kleding te zien, zo dichtbij en nog zo in tact. Ook de vrouw is zo goed bewaard gebleven. Ik ben altijd weer geëmotioneerd.
Balen, want later dit jaar is er een tentoonstelling over Vølva, ik moet maar terug dan 😉
Laat in de middag, onderweg terug naar de BnB, doe ik boodschappen. Ik vind boodschappen doen in het buitenland altijd een feestje, zo leuk alle onbekende producten te bekijken! Denemarken is niet goedkoop en ik ben van plan niet in restaurants te eten en drinken, maar gewoon in de avond zelf koken en tussen de middag boterhammen mee. Nu vallen de prijzen, met de huidige hoge prijzen in Nederland, nog mee, maar buiten de deur eten is een dure hobby (ook in Nederland). Ik koop lokaal en in het seizoen, het valt me op dat er een hoop biologisch aanbod is en de kassabon laat geen super schokkend bedrag zien.
Als ik heel moe na een lange dag (ik was al om 4 uur op) ‘thuis’ kom in de BnB wordt ik begroet door de eigenaresse, een vrolijke en gastvrije vrouw die mij direct een espresso martini aanbiedt. Er komen vrienden van haar op bezoek en ze nodigen me uit mee te gaan naar de sauna. Leuke mensen, een internationale groep dus iedereen spreekt engels. We delen de interesse in het ‘spirituele’ dus er is direct een leuke klik. Gezellig!
Uiteindelijk afgepeigerd naar mijn nestje, waar ik helaas wakker lig, want het appartement is naast een bar/restaurant en ‘mijn’ kamer is duidelijk naast de toilet. Gelukkig is het alleen in het weekend tot laat rumoerig, na sluitingstijd is het er heel rustig want ik slaap aan de achterkant van het gebouw.
Zaterdag 6 april
Toch een paar uur kunnen slapen en na een flink ontbijt kan ik er weer tegenaan. Vandaag staat het openluchtmuseum op mijn agenda.
Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik dol ben op openluchtmusea en dit is een hele fijne. Het is rustig en ik kan op mijn gemak mezelf naar een andere tijd verplaatsen. Het weer is ook gedraaid en het is zelfs warm. Hey daar heb ik mijn koffer niet op gepakt! 😉 Lekker zweten geblazen dus in truien en winterjas. Nee hoor mij hoor je niet klagen, heerlijk een zonnetje en dat luie zweet mag er wel uit.
Na een paar uur te hebben rondgedwaald en me heb ingevoeld in een andere tijd, pak ik de bus terug de stad in en begeef me richting begraafplaats Assistens. Ook begraafplaatsen probeer ik op al mijn reizen te bezoeken. Deze is uit 1760 en het is er gezellig druk. Veel mensen wandelen en picknicken in het met voorzichtige bloesems versierde park. De ontluikende lente. Leven en dood zo dicht bij elkaar. Ik bezoek onder meer de graven van Søren Kierkegaard en Hans Christian Andersen en chill wat op een bankje, beetje mensen observeren en rusten. Dan rustig weer richting appartement wandelen om wat te eten en beetje te ontspannen in de kamer. Op tijd naar bed, morgen weer een volle dag.
Zondag 7 april
Wederom een grotendeels slapeloze nacht, maar ach, sterke koffie en gaan. Ik pak de trein naar Roskilde, inmiddels regent het weer. De straten zijn nog stil en ik loop richting water, naar het Vikingschipmuseum.
Het museum ligt prachtig aan de haven met een uitzicht over Roskilde Fjord. In de Vikingschepenhal staan de vijf originele Skuldelev vikingschepen tentoongesteld, deze zijn ooit met opzet gezonken om de doorgang over het water af te sluiten voor vijandelijke schepen. Ik bekijk een film en wandel mee met een rondleiding. Hoe bijzonder dat ze 25 jaar hebben gepuzzeld om de gevonden resten weer bij elkaar te plaatsen. Stukje bij beetje is het hout geconserveerd en zijn de boten weer in elkaar gezet. Buiten op de werf is men bezig met replica’s bouwen op de manier waarop men dat vroeger deed, alles met de hand, met gereedschap en materiaal uit die tijd. Hier wordt daadwerkelijk mee gevaren, zelfs naar Engeland. Heerlijk de geur van teer en zeewater, jeugdsentiment.
Het is alweer middag dus tijd om door te gaan naar het Roskilde Museum. Hier is het uitgestorven, letterlijk en figuurlijk, dus ik kan rustig alleen kijken naar opgravingen die in Roskilde zijn gedaan. Voor zo’n klein museum hebben ze een rijke collectie. Van het volledige skelet van een prehistorische oeros en de mysterieuze graftombe van Gerdrup tot middeleeuwse zilvermunten, schaakstukken en wapens, en nog veel meer!
In Roskilde kan ik de Kathedraal niet overslaan. Deze is vanwege zijn unieke architectuur aangewezen als UNESCO-werelderfgoed. De kathedraal is de eerste baksteengotische kathedraal in Scandinavië, en je kunt de ontwikkeling van de Europese architectuur gedurende 800 jaar ervaren. Bovendien heeft het 1000 jaar geschiedenis achter de rug, en liggen 40 Deense koningen en koninginnen begraven in de kapellen en crypten van de kerk. De geschiedenis van de monarchie is een goudmijn van dramatische Deense geschiedenis, van bloedige veldslagen, epidemieën, hoogverraad, jaloeziedrama en samenzweringen, maar ook van liefde. Krijtschilderijen, koningsgraven, kunst en architectuur vertellen de geschiedenis van de koningen, de kerk en Denemarken. Het is ook in de kathedraal van Roskilde waar de Helhesten rondspookt, de groene draak zijn doodsbrul laat horen en waar de duivel Tutivillus in de gaten houdt of je te laat bent.
In de late middag is het weer tijd om terug naar Copenhagen te reizen. Morgen weer een dag.
Maandag 8 april
Vandaag is de keuze wat betreft musea beperkt, want een hoop is dicht op maandag. In de ochtend spreek ik met een vriendin, met wie ik ook vanavond naar het concert ga, af. We maken samen een rondvaart door de stad. Een leuk uurtje op het water, ik voel me soms weer in Amsterdam, maar dat is niet de bedoeling! 😉
Dan scheiden onze wegen, zij gaat naar de dierentuin en ik wil naar Copenhagen Museum om meer te leren over de geschiedenis van de stad. Het is niet zo’n uitgebreid museum, dus na een uurtje ben ik wel uitgekeken, bovendien het heerlijke weer lonkt, de zon schijnt uitbundig.
Een wandeling dan! Ik loop, via het Ambermuseum (meer een winkel met een kleine tentoonstelling), het gezellige en karakteristieke Nyhaven waar de terrassen afgeladen zijn, naar de Kleine Zeemeermin en bezoek Kastellet daar vlakbij, dit een vestingwerk in de vorm van een vijfhoek met vijf bastions. Met mijn laatste beetje puf in de voeten bezoek ik nog even Tivoli, een 19e-eeuws pretpark met een antieke achtbaan en vele andere attracties. Ik loop wat rond tussen de attracties en snuif de sfeer -en zoete snoepluchten-op. Dan terug naar de b&b om wat te eten en op te frissen. Vanavond is het Mew-tijd!!! Ik kijk hier al zo lang naar uit!
Mew is een Deense alternatieve rockband die in 1994 werd opgericht in Kopenhagen. De band had een enorme impact op de Deense indiemuziekscene en vond commercieel succes in 2003. Ik ben fan sinds ik Snow Brigade voor het eerst in dat jaar hoorde. Het is een compromisloze en grenszoekende band, met een klankbeeld dat even fragiel en fijn als buitenaards, pakkend en vooruitstrevend weet te zijn. Vanavond treden ze wederom op met Danish Chamber Orchestra, ditmaal zie ik ze in hun thuisbasis en het geluid klinkt dan ook perfect.
Live heeft het orkest keer op keer gebroken met het vertrouwde kader en nieuwe ruimtes gecreëerd voor geweldige muzikale momenten. De muziek van Mew wordt gekenmerkt door een symfonische klank, die uitermate goed past bij de klassieke concertzalen. In de interactie met het orkest stijgt de muziek nog hoger in de dromerige symfonische lagen. Ik geniet van de blikken en het duidelijk plezier van het orkest en de bewegingen van de dirigent en Mew klinkt beter als ooit. We worden zelfs getrakteerd op een prachtig nieuw nummer, Gliding. Magisch!
DR Konserthuset is een van de mooiste concertzalen van Noord-Europa. Een glazen gebouw waar een houten zaal inhangt. Ik laat me vertellen dat het een komeet moet voorstellen en het gehele gebouw gezien moet worden als vuur en ijs. Ik moet wel lachen, want ik had juist een plaats op de eerste rij uitgekozen, zodat ik niet zo hoog zou zitten, ik heb nl. behoorlijke hoogtevrees. Bovenin de zaal zou ik niet kunnen zitten. Echter om bij de zaal te komen, in dat hangende geheel, die komeet, moet dus iedereen eerst omhoog om naar binnen te kunnen, ook de mensen die onderin de zaal zitten. Gelukkig is er een lift en kom ik grotendeels ongeschonden boven.
Dinsdag 9 april
Na een korte nacht, vroeg weer op pad, ditmaal pak ik de trein naar Lejre, niet zo ver van Roskilde gelegen. Het is een klein stationnetje op het platteland. Ik zie een glooiend landschap met uitgestrekte velden en grafheuvels!
Mijn eerste bezoek hier is aan Sagnlandet en ik ben de eerste bezoeker, wat fijn, ik heb het hele park voor mezelf. Het voelt wel raar helemaal alleen langs de nagebouwde dorpjes uit de steen-en ijzertijd, ik voel me een beetje een tijdreiziger, verdwaald en alleen. Echter bij de Koningshal tref ik een vrijwilliger aan met wie ik uitgebreid praat over de bouw en de vondst van dit prachtige gebouw. De originele archeologische vondsten waar de Koningszaal op gebaseerd is, zijn te vinden op minder dan 3 kilometer van het Land van Legenden, op een veld in het dorp. Hier zijn archeologen bezig geweest met het opgraven van de sporen van een indrukwekkend gebouw, dat zich uitstrekt van de IJzertijd tot in de Vikingtijd. In 2009 kwamen de sporen van de grootste vikingwoning in Denemarken tevoorschijn uit de modder. Met iets meer dan 60 meter van het ene uiteinde naar het andere, is het ongeveer net zo lang als een voetbalveld breed is, en met zijn rijen grote, grote palen heeft de constructie een gebouw tot 10 meter boven het plafond kunnen dragen. Met meer dan 600 m2 is de grote Koningszaal een unieke getuige van het hoogtepunt van de Scandinavische architectuur en ambachten uit de Vikingtijd. De bouw is nog niet af en wordt ook nog geschilderd. Als ik weer naar buiten loop, komt er net een schoolbus aan, wat een geluk!
Dan is Museum Lejre aan de beurt. Het belang van Lejre heeft een beslissende stempel gedrukt in de sagen, legenden en andere geschreven bronnen. Lejre wordt vaak geassocieerd met de mythische koninklijke familie van de Scyldings, die volgens mythen en legenden de koningen Skjöldr, Hrothgar, Helge, Hrólfr Kraki, Ragnar Lodbrok en Harold Bluetooth omvat. En ook al lijken deze verhalen alleen in mythes te bestaan, het overtuigende archeologische bewijs bewijst dat Lejre in de IJzertijd en de Vikingtijd een belangrijke plaats in de Deense geschiedenis innam. Hoogtepunt van dit museum is toch wel het Odin beeldje. Dit zilveren beeldje dat werd gevonden bij de opgravingen in Lejre toont de god, zittend op zijn stoel met twee raven aan zijn zijde. Ik heb thuis een replica en het is wel heel bijzonder deze in het echt te bewonderen. Ook hier weer een leuk gesprek met een medewerker, er is verder niemand.
In een straal van een kilometer of wat rondom het museum liggen grafheuvels en de vindplaats van onder meer de Koniningshal, maar er is ook Skibssaetningen, een stenen cirkel in de vorm van een boot. Het is hier prachtig en ik neem de tijd om op de grafheuvel bij de stenen te zitten en contact te maken. Dit doet altijd iets met de tijd. Als ik weer een beetje ‘land’, is het alweer tijd om terug naar het station te lopen.
Helaas is het tijd om te pakken. Voor het avondeten haal ik een heerlijke viskroket op de overdekte food market vlakbij Nørreport station. Een hapje Denemarken. Dan een beetje op tijd naar bed, de wekker gaat weer om 5 uur.
Wat een mooie vakantie! Wat een mooie en cultureel rijke stad en land. De Denen koesteren duidelijk hun verleden en ben hen daar dankbaar voor. Ik heb zoveel indrukken opgedaan. Zoveel vondsten eindelijk in het echt gezien en ervaren. Het voelt bijna als een bedevaart.
Tusind tak og på gensyn!