Welkom terug in de tijd. Dit weekend was het weer genieten in Archeon, een plek waar ik graag even vertoef, een uitstapje naar ons verleden en elk excuus voor een verkleedpartij pak ik aan, dus de hangerok weer afgestoft en hup naar Alphen aan de Rijn.

Ik had een vriend Roy meegevraagd die ook erg van dit soort nostalgie houdt. Dit was ook weer een fijne mogelijkheid voor hem om zijn spiegelreflex te gebruiken en prachtige platen te schieten.

In Archeon zwerf je door de wereld van de prehistorie, de Romeinen en de middeleeuwen, hier beleef je de levende geschiedenis van Nederland. Vanaf de prehistorie rond 8800 voor Chr., de Romeinse tijd, de Vikingen en de middeleeuwen tot 1350 na Chr. Alle 45 boerderijen, huizen en hutten hebben ooit in Nederland gestaan en worden bewoond door Archeotolken die bevlogen vertellen over hun manier van leven in deze tijden.

Dit weekend was er een invasie van Vikingen tijdens het Viking Weekend. Leuk om bekenden te zien die daadwerkelijk een week in een tentenkamp op het terrein in ‘kostuum’ hier wonen. Het lijkt me superleuk om dit ook te doen in de toekomst. Velen van hen verkopen hier ook hun handgemaakte waar, zo leuk om te zien hoe oude ambachten in leven worden gehouden. Ik ben geïnspireerd om het Nalbinding op te pakken, ik heb een boek aangeschaft en ga oefenen. Ook bandweven is iets wat ik wil leren. Al vaak heb ik verliefd naar een spinnenwiel of mandenvlechten staan kijken, maar in een klein flatje is het handiger te beginnen bij het kleinere werk. Echter vroeger als meisje had ik een “hekel” aan het pietluttige (weinig geduld) handwerk, dus ben benieuwd of het wat wordt, maar ik hou wel van een uitdaging. Ik was en ben meer van het werken met materiaal zoals hout en steen. Handenarbeid i.p.v. textiele werkvormen. We gaan het zien.

De Vikingtijd op Archeon is vormgegeven aan de hand van Dorestad in het jaar 801 na Christus. Terwijl elders in Europa de Vikingen al huishouden, heerst hier vrede en welvaart. Bij de kooplieden komen zelfs wel eens Scandinaviërs om te handelen. De bloeitijd was van het einde van de 7e tot het midden van de 9e eeuw. De plaats was gelegen op de plek waar later Wijk bij Duurstede zou ontstaan, bij de splitsing van de rivier de Rijn en de Lek. Er waren daar overblijfselen van een voormalig Romeins castellum. Dorestad zou zijn bestaan vooral hebben ontleend aan de langeafstands- en regionale handel. Het wordt verder wel beschouwd als een plaats waar uitwisseling plaatsvond tussen christelijke Franken en niet-christelijke Friezen en Vikingen. Aan het einde van de 7e eeuw werd Dorestad omschreven als patria Frigonum/Frixonum, dus liggende in het land der Friezen. Het was in zijn bestaan tot aan het begin van de 8e eeuw vaak de inzet in de oorlog tussen de Friezen en de Franken. Rond 719 kwam Dorestad in de strijd tussen de Friezen en Franken definitief in Frankische handen door Karel Martel. In circa 840 droeg Lotharius I Dorestad over aan de Deense broers Rorik en Harald. Rond het midden van de 9e eeuw raakte Dorestad in verval. Verschillende plunderingscampagnes gaven Dorestad de nekslag, de bewoners kwamen om of trokken weg.

Het was een fijne dag rondkijken en luisteren naar de verhalen. Roy en ik hebben ons deze dag prima vermaakt en we komen spoedig weer terug.

Alle foto’s zijn in dit album te zien: Link naar album

De mooie foto’s zijn gemaakt door Roy Strik.