Home sweet home, zo voelt voet zetten op Rotterdamse bodem nog steeds. Ik ben geboren in de gemeente Rotterdam en heb hier tot 1997 gewoond, in dat jaar verhuisde ik naar gemeente Amsterdam om daar te studeren en later te gaan werken. Hoe ik ook van Amsterdam houd, Rotterdam blijft toch altijd nog als thuis voelen.

En hoe fantastisch is het dat heks Amanda Wams nu ook een boekje geschreven heeft over de Rottenimf en de Maasgod. Al eerder, een paar jaar geleden ging ik met een groep vrouwen onder leiding van Urban Witch Rotterdam Amanda mee op een wandeling langs en ritueel bij de Maasgod. Nu is het tijd kennis te maken met zijn vrouw de Rottenimf.

Amanda dook in het verleden van de Maasstad en reconstrueerde de mythe van Rotterdam en maakte er een boekje over. Het kwam uit ter ere van het 750 jarig bestaan van de dam in de Rotte.

Rituelen, magie en mythologie

Remus en Romulus zijn wereldwijd bekend als de mythologische stichters van Rome. Maar wie zijn de mythologische ouders van Rotterdam?

“Als ik vertel dat we onze eigen lokale goden hebben, kijkt iedereen mij verbaasd aan, vrijwel niemand is op de hoogte van het bestaan.’, vertelt Wams. ‘Ik verdiep mij al meer dan 20 jaar in rituelen, magie en mythologie, maar toen ik op deze twee figuren stuitte in het Stadsarchief Rotterdam wist ik dat ik iets heel bijzonders in handen had.”

Volgens Amanda Wams is het helemaal niet vreemd dat weinig mensen de nimf en de god kennen. “Vroeger stonden ze wel afgebeeld op de Delftsche Poort, een stadspoort, werden ze bezongen in de jubelpoëzie van Dirk Smits of afgebeeld op een erehaag speciaal ontworpen voor de komst van Napoleon. Maar dat is allemaal wel heel lang geleden. Rotterdam staat bekend als een stad van hard werken, heipalen en havens, maar ik wil hiermee ook laten zien dat de stad een zachtere en mysterieuze kant heeft, die kant zien we niet vaak”, aldus de auteur.

Ik vond het een heel leuk boekje om te lezen en heb ook het boek “De Rottestroom” van Dirk Smits besteld, waar Amanda in haar boek ook een aantal keer naar refereert. Een leuke kennismaking en her-inneren van de wellicht minder bekende kant van Rotterdam, een mooie, zachte, vrouwelijke kant.

Schoone stroomnimf, staen bedeest,
Kwynen als we u hooren klagen.
Liever dansen we om uw’ wagen,
Vlug van voeten, bly van geest’.
Laet de vreugdt uw leet verwinnen,
Gulle blydschap voegt uw Hof.
Zing hoe u de liefde trof,
Zing ons uw gelukkig minnen,
Daar wy, door uw schoon bekoort,
Om uw’ zetel spelemeien.
Nauwelyks zwygen hier de reijen,
Of de Rotte vaert dus voort.

(Uit: De Rottestroom, Dirk Smit)

Lees hier een fragment uit het boek “De Rottenimf en De Maasgod” .

En wil je meer lezen? Bestel het boek hier.

https://www.urbanwitchesrotterdam.nl/
link naar website Urban Witches Rotterdam

Een nadere kennismaking

Om mensen in contact te brengen met de vrouwelijke kracht van de Rottenimf, organiseerde Amanda 3 workshops en een wandeling langs de Rotte. Ze nam geïnteresseerden mee in de stadsmythologie van Rotterdam, archetypen en godinnen uit verschillende culturen. Waar Rotterdam bekend staat als ‘harde werkstad’, laat de Rottenimf ook juist de zachte kant van de stad zien.

De eerste workshop ging over stadsmythologie en godinnen, de tweede over de kracht van archetype en de derde een gesprek met de Rottenimf, ondersteund door een ritueel voor de stroomgodin van Rotterdam. Nu had ik graag deelgenomen aan de laatste workshop, maar moest het op laatste moment laten afweten vanwege een bacteriële infectie in mijn been. Echter ik heb wel meegelopen langs de Rotte op 21 augustus.

Rottenimf wandeling

Vlakbij station Rotterdam Noord kwamen een groep vrouwen samen om nader kennis te maken met de Rottenimf. Het was een gezellig verbinden en uitwisselen. We maakten een offer voor de Rottenimf en genoten van haar gift des levens, zoals de vele eendjes en andere watervogels, het wuivende riet, de schittering van de zon in haar wateren en de bonte bloemenmix die haar oevers verblijden. Maar ook het aanschouwen van de mensen die in haar baden en met plezierbootjes het leven genieten dankzij haar aanwezigheid.

Het was een vreugdevolle dag en wederom een bevestiging van hoe fijn het is samen te zijn met gelijkgestemden en gelijk geïnteresseerden. Van elkaar leer en met elkaar groeien. Ook weer een bevestiging en diep vertrouwen in de natuur en de eeuwig regenererende kracht van haar schoonheid en kracht.

Het was fijn weer ‘thuis’ te zijn. Na afloop nog even een terrasje gepakt met een vriendin en helaas op tijd weer naar huis en niet naar het avond ritueel, mijn been (en ikzelf) had rust nodig.

Waar kom jij vandaan? Of waar woon je nu en weet je iets over de goden en godinnen van jouw stad of dorp? Zo ja, zou je daar meer over willen delen? Het is zo leuk om Nederland beter te leren kennen en te leren van ons rijke verleden. Wellicht dat dit boek jou ook kan inspireren op zoek te gaan naar de mythologie van jouw woonplaats? Voel je vrij hieronder in de comments te delen.

Dank je wel en tot de volgende keer.