Please use the translation tool top right in the sidebar. Thank you. From now on I will also be posting in my native language, Dutch.

Heimwee

Al enige tijd leeft in mij het verlangen mij meer uit te drukken in mijn moedertaal, zo ook op deze blog en website. Nu ik mij meer en meer aan het verdiepen ben in mijn thuis, mijn heim (is heimwee niet een prachtig woord? Het ontroert me altijd diep), is ook taal hier een belangrijk onderdeel van. In het verleden heb ik dit al een aantal keren geprobeerd, maar het kostte steeds teveel tijd om alles te vertalen (want ik heb een hoop Engelstalige lezers die ik niet wil buitensluiten). Echter nu de vertaal-A.I. steeds beter worden, ga ik het weer proberen om te schrijven in het Nederlands en dit kan iedereen vertalen naar de gewenste taal via de knop rechtsboven in de kantlijn. Ook weegt mee dat ik het vreemd genoeg vaak makkelijker vind om me uit te drukken in het Engels, dit waarschijnlijk omdat ik voor mijn werk grotendeels in het Engels communiceer en ook met vrienden, sommige familie en op social media, e.d. Dit vind ik jammer want Nederlands is zo’n rijke taal, vol interessante etymologie waar ik mij steeds meer in hoop te verdiepen. Omdat ik aan het begin van een reis naar huis sta, een thuiskomen bij mezelf op deze plek, neem ik jullie graag mee op pad. Ga je mee?

Hier gaan we, welkom op mijn blog, mijn virtuele thuis. Gezellig dat je met me mee wandelt.

In eerdere weblogs heb ik geschreven over mijn ontmoeting met de heidenen van Swesaz. Zie hier:

Re-membering Cunera, Free and Freij on the Friezenberg en Midsummer Celebrations

En vanaf september sluit ik mij aan bij hun huiskamerbijeenkomsten en zal ik mijn stappen binnen het heidendom “een goed fundament kunnen geven. Swesaz helpt de rode draad die de oude Germaanse kosmische religie, het leven met de natuurlijke cycli, mythen en volksoverlevering verbind te vinden en te implementeren in het dagelijks leven.”

“Swesaz differentieert zich van wat vaak heidendom genoemd wordt maar in werkelijkheid een eclectisch en universalistisch karakter heeft zoals paganistische stromingen die hebben. Zij onderzoeken en leven met de inheemse heidense of volkschristelijke overleveringen waarin de heidense verpakt zijn. We volgen hierbij de heidense kalender en de zeden die van oudsher in ons land bekend zijn en waar we ons mee kunnen verbinden.”

Heidendom

In mijn onwetendheid vertaalde ik heidendom met paganisme en ik leerde als zoveel door alleen de uitleg van dit verschil. Een Paganist, was een scheldwoord door de vroege christenen uitgevonden om iedereen te beschrijven die weigerde de “Enige Ware God” te erkennen, en geen enkele zichzelf respecterende heiden beschreef zichzelf ooit als een pagan, een boer. Zie ook hier de uitleg van Lianne van Swezas op Facebook;

Swesaz

Hier kan je de betekenis van de naam Swesaz lezen http://www.swesaz.nl/wie-zijn-wij.html Ik kan mij erg vinden in deze omschrijving. Het diep religieus zijn, maar niet op de Christelijke manier, het conservatisme waar ik in een woke-wereld steeds meer bewust van wordt, het verlangen naar een thuis en je daar veilig en warm bij voelen. Ik ben ook echt een gezelligheidsmens en huiselijk (mijn Maan staat in Stier). Dit is iets waar ik mij in het verleden wellicht tegen verzet heb. Ik pretendeerde altijd een wereldse vrouw te zijn, onafhankelijk, een wereldburger, altijd aan het doen, op reis, op stap, maar werd hier eenzaam en nog meer verloren van. Het paste niet, ik paste niet, niet in de wereld en niet in mezelf. Ik betrap mezelf steeds vaker op een verwondering en vervreemding als ik naar de wereld om mij heen kijk. We zijn zo ver afgedwaald van onze wortelen, van ons diep innerlijke weten en voelen. We zijn afgedwaald van de en onze natuur. En juist in die natuur ben ik weer in mijzelf gaan passen. Het accepteren dat ik onderdeel van de natuur ben, sterker nog wij zijn allemaal natuur. En hierin vind ik een diep respect en een diepe rust. Ook het woord religie triggert mij steeds minder en voel het nu meer en meer als een bekrachtiging en verbinding en niet volgens die christelijke structuren ingedeeld in goed en slecht, zwart en wit en schuldig en onschuldig. De religie van de oude Germanen bevatte alledaagse waarden en normen, die wij ons nauwelijks indenken kunnen, die meestal in onze tijd geen plaats hebben. Voor mij is al heel lang de natuur mijn godsdienst en ik vereer vele goden (ik ben gelukkig door mijn ouders op een gegeven moment vrij gelaten zelf te kiezen of ik naar de kerk wilde of niet).

Heilige Huisjes

Het mij gaan verdiepen in en het leven binnen het heidendom, voelt ook wel een beetje als een coming out, alsook een lang verwacht thuiskomen. Met name in de gepolariseerde wereld van nu, voelt het niet veilig een afwijkend pad te bewandelen, maar goed dat doe ik natuurlijk al lang en ik ben nooit (nou ja al heel lang niet) iemand die is meegegaan in het algemene narritief. Ik dacht dat er nog weinig Heilige Huisjes in mij waren om omver te halen, want ik ben altijd vrijdenkend geweest en was er net aan gewent mezelf openlijk heks te noemen dus ach de sprong is niet zoveel dieper dunkt mij. Helaas heeft het woord ‘heiden’ en ‘germaans’ bij veel mensen een negatieve bijsmaak, echter als je uitlegt wat het betekent, vinden mensen het vaak wel interessant en voel je weer een opening tot samenkomen. Zoals bij zoveel zaken in de wereld, mensen verdiepen zich niet meer in de ware betekenis achter zaken en houden zo misverstanden en onwaarheden in stand. En zo is er ook een groep die bewust verwarring zaait. Dit is een tijd voor verdieping en begrip. Dit is een tijd om te gaan staan voor wie je echt bent.

Tot ziens.

Laat de reis naar huis beginnen.